Η αλλαγή της μορφής της μύτης –ρινοπλαστική –είναι από τις συχνότερες επεμβάσεις που γίνονται σήμερα.

Συχνά η δομή και το μέγεθος της μύτης διαφέρουν από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου .

Η ρινοπλαστική βοηθά να διορθώσουμε την δυσανάλογη εμφάνιση της μύτης αλλάζοντας το μέγεθος και το σχήμα της ,μικραίνοντας τα ρουθούνια,και αλλάζοντας τη γωνία της μύτης με το άνω χείλος.

Επιπλέον η ρινοπλαστική χρησιμοποιείται για να διορθώσουμε γενετικές ανωμαλίες της μύτης ,τρουματισμούς και χρόνια προβλήματα στην αναπνοή.Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η ρινοπλαστική εφαρμόζεται πάνω από την ηλικία των 16 ετών διότι μόνο μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης της μύτης μπορούμε να επέμβουμε.

ΑΝΑΤΟΜΙΑ

Πρίν το χειρουργείο είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την ανατομία της μύτης.

Ο σκελετός της μύτης αποτελείται από οστά και χόνδρο.Το άνω μέρος της μύτης στηρίζεται από οστά (ρινικά οστά).Ο ήβος(καμπούρα) που αποτελείται από οστούν και χόνδρο σχηματίζεται κατά μήκος της ράχης της μύτης .Το κατώτερο μέρος της μύτης στηρίζεται από χόνδρο και είναι αυτός που καθορίζει το σχήμα και την εμφάνιση του ακρορινίου.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Υπο γενική αναισθησία γίνεται μια μικρή τομή στη στυλίδα και κατά μήκος του χείλους εκάστου ρώθημα .Ανασηκώνεται το δέρμα για να αποκαλυφθεί ο σκελετός της μύτης (οστούν και χόνδρος).

Αφαιρείται ο ήβος (καμπούρα) και διορθώνεται το ακρορρίνιο,αφαιρώντας τμήμα πτερυγιαίων χόνδρων.

Γίνονται οι πλάγιες οστεοτομίες για να επανατοποθετήσουμε τα ρινικά οστά και να κλείσουμε την οροφή της μύτης.Αφού ξαναδώσουμε στη μύτη το σχήμα της τοποθετούμε ράμματα στις τομές.

Μέσα στους ρώθωνες τοποθετούμε γάζες  fucidin για να στηρίξουμε και να ακινητοποιήσουμε την μύτη κατά τη διάρκεια της επούλωσης .Αφαιρούνται μετά από 2 ημέρες.

Στη ράχη της μύτης τοποθετείται νάρθηκας για να συγκρατήσει τα οστά στη θέση τους .Αφαιρείται μετά από 7-10 ημέρες.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΑ

Όπως σε κάθε επέμβαση μετεγχειρητικά θα έχετε λίγο πόνο,οίδημα και μελανιές στο άνω μέρος του προσώπου και γύρω από τα μάτια.

Αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν στις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο.

Το οίδημα της μύτης υποχωρεί σε μερικές εβδομάδες ,αν και κάποιο οίδημα μπορεί να παραμείνει για μερικούς μήνες.